5 Mart 2016 Cumartesi

Kısa Süreli(Çalışan) Bellek

Posted by Unknown on 08:14 with No comments
Kısa süreli bellek, duyusal kayıttan gelen bilgileri önceki bilgilerle ilişkilendirecek yeni bir öğrenme gerçekleştirir. Kapasitesi çok sınırlıdır. Kısa süreli belleğin kapasitesi 7-9 yeni bilgi birikimi (sayı, harf, obje, isim vb.) ile sınırlıdır. Bu belleğin bilgiyi koruma süresi ise yaklaşık 20-30 saniyedir.

Kısa süreli bellekte bilgiler etkindir. Bilgiler bu bellekte korunduğu kısa süre içinde ya davranışa dönüştürülür ya da uzun süreli belleğe kodlanır. Kodlama ve unutma süreçleri kısa süreli belleğin boşalarak yeni bilgiler gelmesini sağlar. Böylece kısa sürekli bellek sürekli çalışır ve öğrenmede süreklilik sağlanır. Bu işlevinden ötürü kısa süreli belleğe çalışan bellek de denir.

Kısa Süreli Belleğin Özellikleri:
  • Kısa süreli belleğin kapasitesi hem sayı hem de süre olarak çok dardır. Bilgiler, geçici olarak tutulur.
  • Kısa süreli bellek, bilgilerin uzun süreli belleğe geçişini sağlar.
  • Kısa süreli bellekte bilgiler, uzun süreli belleğe aktarılmazsa tamamen unutulur.


Tekrarlama
Çalışan bellekte bilgilerin tutulması gizli bir tekrar sonunda mümkün olur. Tekrar, bilginin düzenli hâle gelmesini sağlar. Yeterli tekrar, kısa süreli belleğin kapasitesini artırır. Bu aşamadan sonra bilgiler kısa süreli belleği aşar ve uzun süreli belleğe geçer. Kısa süreli belleğin bilgi saklama süresi çok kısadır. Bunu artırmak için tekrarlama gereklidir. Örneğin, yeni öğrendiğimiz arkadaşımızın ismini zihnimizde tekrarlayarak belleğimizde kalmasını sağlarız.

Gruplama
Gruplama, bilgilerin anlamlı bütünler hâline getirilmesidir. Gruplama yaparak belleğin kapasitesi artırılabilir. Bilgilerin uzun süreli belleğe geçişi kolaylaşır. Kısa süreli bellekte bilgi birimi miktarı sınırlıdır. Bu sınırı aşmak için gruplama yapılır.

Kaynakça

0 yorum:

Yorum Gönder